Hoe weet je nu welke supplementen je echt nodig hebt, hoe je de kwaliteit kunt beoordelen en waarom sommige producten zoveel duurder zijn dan andere? In deze blogpost geef ik je handvaten om door het woud van supplementen te navigeren.

De grote verscheidenheid aan supplementen: Hoe vind je jouw weg?

Hoewel ik zelf als orthomoleculair therapeut inmiddels behoorlijk thuis ben in verschillende soorten en merken supplementen, word ook ik steeds weer overweldigd door het grote aanbod. De kans lijkt mij daarom groot dat jij ook weleens door de bomen het bos niet meer ziet. Van vitaminen en mineralen tot kruidenextracten, omega-3, probiotica, eiwitpoeders en nog veel meer – het aanbod lijkt eindeloos. Maar hoe weet je nu welke supplementen je echt nodig hebt, hoe je de kwaliteit kunt beoordelen en waarom sommige producten zoveel duurder zijn dan andere? In deze blogpost geef ik je handvaten om door het woud van supplementen te navigeren.

Supplementen kunnen namelijk een waardevolle aanvulling zijn op je gezondheid, maar het is belangrijk om kritisch te blijven. Het aanbod is enorm en varieert van goedkope, massaal geproduceerde pillen tot gespecialiseerde, vaak duurdere producten met hogere concentraties, maar vaak lagere doseringen per dag.

De basis van jouw keuze

Begin met jouw behoeften
Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar voordat je supplementen gaat kopen, is het essentieel om je persoonlijke gezondheidsdoelen te bepalen. Wat is je doel? Wil je je immuunsysteem versterken, je energie verhogen, je huid verbeteren of een vitamine- en mineralentekort aanvullen? Vraag jezelf af welke specifieke behoefte je hebt.

Vraag deskundig advies
Een orthomoleculair therapeut kan je helpen om te bepalen welke supplementen voor jou geschikt zijn, vooral als je al medicijnen gebruikt of een medische aandoening hebt. Niet alle supplementen zijn voor iedereen geschikt en sommige kunnen zelfs interacties veroorzaken met medicijnen. De betere supplementen merken hebben daarnaast vaak eigen adviseurs die je (gratis) kan vragen om gericht advies. Ga dus niet zo maar af op alles wat je hoort via social media, maar laat je goed adviseren op jouw eigen behoefte.

Maak een weloverwogen keuze op basis van de ingrediënten
Lees altijd het etiket! Kijk niet alleen naar de naam van het product, maar ook naar de specifieke ingrediënten, de dosering en de concentraties. Soms staan er generieke termen op het etiket, zoals “multivitaminen”, zonder dat duidelijk is hoeveel van elke vitamine en mineraal er in het product zit. Ook de bron van de ingrediënten is belangrijk: komt de vitamine D bijvoorbeeld uit een plantaardige bron of uit visolie? Als je bijvoorbeeld veganistisch eet, moet je zeker weten dat de supplementen geen dierlijke producten bevatten.

Verschillen in kwaliteit

Grondstoffen en herkomst
De prijs van een supplement wordt vaak bepaald door de kwaliteit van de grondstoffen. Bijvoorbeeld, visolie uit duurzame bronnen, zoals wilde gevangen vis, kan duurder zijn dan visolie uit intensieve aquacultuur. Ook is een plantaardig of biologisch supplement vaak duurder dan een synthetisch supplement.

Verwerkingsmethoden
Sommige supplementen worden op een complexere manier verwerkt om de werkzame stoffen beter opneembaar te maken of om meer pure concentraties te leveren. Bijvoorbeeld, de vorm van vitamine C in sommige supplementen (zoals ascorbinezuur versus liposomale vitamine C) kan het prijskaartje beïnvloeden.

Formulering en toevoegingen
Goedkopere supplementen bevatten vaak vulstoffen of conserveringsmiddelen die de prijs drukken. Hogere kwaliteit supplementen kunnen vrij zijn van deze onnodige toevoegingen, wat de prijs uiteraard verhoogt.

Hoe doseringen de prijs beïnvloeden

Een belangrijke factor die de prijs van een supplement kan beïnvloeden, is de dosering. Hoewel een product misschien duurder lijkt dan een ander, kan het op de lange termijn toch voordeliger zijn vanwege de lagere dagelijkse inname. Dit komt doordat supplementen vaak in verschillende sterktes of doseringen worden aangeboden, wat een grote invloed heeft op de prijs per dosis.

Minder is vaak meer
Van sommige supplementen heb je slechts één tablet per dag nodig om het gewenste effect te bereiken, terwijl de aanbevolen dosering van andere producten meerdere tabletten per dag is. Stel je voor dat je een multivitamine hebt die je drie keer per dag moet innemen, terwijl een duurder merk je hetzelfde resultaat biedt met slechts één tablet per dag. In dit geval is het op het eerste gezicht duurdere product eigenlijk efficiënter, omdat je minder pillen per maand nodig hebt. Dit kan de kosten per dag aanzienlijk verlagen.

Conclusie: kwaliteit boven kwantiteit

Bij het kopen van supplementen is het belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de kwaliteit, herkomst en de specifieke behoeften van je lichaam. Besteed aandacht aan het kiezen van een product dat goed getest is, van betrouwbare merken komt, en dat voldoet aan je persoonlijke gezondheidsdoelen.

Als je algemene informatie zoekt, kan je online natuurlijk veel vinden. Let erop dat je dat je dan wel bronnen raadpleegt die Een voorbeeld is de website Leef Puur Natuur. Hier vind je heldere en onderbouwde vergelijkingen tussen producten van verschillende merken. Lees hier bijvoorbeeld over de vergelijkingen van verschillende multivitaminen.

Heb je twijfels over welk supplement voor jou geschikt is? Ook dat bespreek ik graag met je. Supplementen kunnen een waardevolle aanvulling zijn, maar ze zijn geen vervanging voor een gezond dieet en een evenwichtige levensstijl. In de basis begint toch alles bij hoe jij jezelf voedt – zowel fysiek als mentaal.

Interessant artikel? Deel het bericht met bekenden.

Facebook
Email
LinkedIn
WhatsApp

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

Banana Bread

Ik heb al heel veel recepten voor bananenbrood voorbij zien komen en geprobeerd. Dit is mijn favoriet. Simpel, snel en voedzaam. 

Gezonde voeding: 4 basisprincipes

Wat is gezonde voeding? Tegenwoordig zie je soms door de bomen het bos niet meer. Er zijn zoveel meningen, zoveel experts – en iedereen zegt iets anders.

Homemade Granola

Ik maak dit heel erg vaak en het is zo simpel. Oké…een pak uit de supermarkt pakken is misschien nog simpeler, maar als je een klein beetje moeite doet, heb je echt binnen no time zelf lekkere en voedzame granola gemaakt.

Download hier de Nourish Inspiration Guide

Ik geef je een kijkje in mijn keuken door kennis te delen over het voeden van je body, mind & soul. Als je snapt hoe het werkt, maak je makkelijker bewuste keuzes voor een gezonde leefstijl. Je krijgt praktische tips die je direct kan toepassen. Laat je inspireren om goed voor jezelf te zorgen!

Laten we kennismaken

Een online kennismaking van 15 minuten. Vraag mij alles wat je wilt weten en kijk of het klikt. Ontdek of The Nourish Company bij je past! Om ons gesprek voor te bereiden stel ik jou graag alvast een aantal vragen.